Muisti on arjessamme joskus kovalla koetuksella. Erilaiset ärsykkeet tuovat informaatiota aivoihimme, joka joutuu käsittelemään joskus suurtakin tietotulvaa. Muisti saattaa pätkiä ja ajoittain oikosulkukin voi yllättää. Pyrimme antamaan vinkkejä tehokkaampaan muistamiseen tässä artikkelissa.
Oikeilla tekniikoilla voidaan saada huomattavia parannuksia esimerkiksi uuden asioiden oppimiseen. Vanhanaikainen pänttääminen ei välttämättä palvele tarkoitusta, jos tavoitteena on omaksua suuria asioita. Mieli tarvitsee säännöllisiä taukoja, jotka hengähdyksen lailla auttaa jatkamaan eteenpäin.
Taukoja voi pitää monella tapaa. Tärkeintä lienee se, että ajatukset saadaan hetkeksi pois opittavasta asiasta. Meditaatio on yksi hyvä esimerkki, mutta puhdas viihdekin voi olla hyväksi. Viihdemuotoja on monenlaisia ja nykyään erilaiset pelit ovat yksi keskeisimmistä digitaalisen viihteen lähteistä. Pelaamista voi harrastaa esimerkiksi nettipelien parissa, josta hyvä esimerkki on jännittävä Ninja Mummo the Game peli.
Oppimista ja muistamista tukee unohtaminen ja omaa työmuistia kannattaa siivota aktiivisesti. Työmuisti on oleellisena osana uusien asioiden omaksumisessa – se toimii tavallaan porttina pitkäkestoiseen muistiin. Työmuisti voi joskus olla niin täynnä, ettei sinne yksinkertaisesti mahdu mitään uutta.
Tilaa vapautetaan tyhjentämällä muistiin, jolloin asiat löytävät paikkansa pitkäkestoisessakin muistissa paremmin. Vaikka työmuisti on tärkeä, on se samalla muistijärjestelmän heikoin lenkki. Ihmisillä on jopa simpansseja heikompi muisti. Ihminen ei ole taitava multitaskauksessa, koska mielessä voi pitää aktiivisesti vain pari asiaa. Määrä on vähäinen, vaikka yritämme kaikkemme pitää montaa asiaa muistissa.
Työmuistin tyhjentäminen tapahtuu työntämällä mielestä pyörivät asiat pois. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta yksi helppo keino kirjata arkeen liittyvät askareet ja pulmat paperille. Silloin ne on kanavoitu toiseen paikkaan, jolloin mielen ei tarvitse pallotella niitä.
Jotkut pienet ja yksinkertaiset asiat voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä saman tien: varaa aika hammaslääkäriin tai tilaa uudet kuravaatteet heti. Lisäksi joitain rutiineja kannattaa automatisoida, kuten laskujen maksaminen. Nämä lisäävät hallinnantunnetta, mikä on mielelle erittäin mukavaa.
Nykyajan arki on yhtä keskeytystä. Se voi lisätä myös stressiä. Nämä yhdistettynä muisti toimii huonommin ja kokonaisuuksia on vaikeampi hallita. Lisäksi työmuistin ylikuormittuminen lisää stressiä, jolloin oravanpyörä on valmis.
Jatkuvat keskeytykset lisäävät stressihormonin, eli kortisolin eritystä. Sitä voi erittyä helposti keskeytyksien yhteydessä, jotka ovat peräisin esimerkiksi älypuhelimen ilmoituksista ja klikkiotsikoista.
Muisti kuormittuu aina, kun toiminta keskeytyy. Tähän on yksinkertainen selitys, koska kun mieleen ilmaantuu yksi asia lisää, vähenee käytettävissä oleva muistikapasiteetti paljon. Keskeytyksiä voi yrittää hallita esimerkiksi poistamalla tarpeettomat ilmoitukset pois tai etsimällä itselleen täysin hiljainen työtila.
Palautuminen ja uni ovat tärkeimpiä asioita oppimisen ja muistamisen edistämisessä. Uni tulee lähes aina esiin toimivan aivotyöskentelyn yhteydessä, eikä suotta: aivot jäsentävät tietoa unessa, mikä on ehdottoman tärkeää oppimisessa.
Panosta siis uneesi ja nuku hyvin ja riittävästi. Tehokkuutta pystyy usein lisäämään myös päiväunilla. Jopa kymmenen minuutin nokkaunet voivat auttaa oppimista. Tärkeintä on kuitenkin satsata yöuniin, koska ne ovat aivoille arvokkainta aikaa työstää opittua ja palautua uuteen koitokseen.
Stressi on tunnetusti yksi muistamisen ja oppimisen vihollisista, mutta stressiä voi yrittää lievittää pyrkimällä arjessa tasapainoon. Unen ja levon lisäksi palautumista voi saada esimerkiksi liikunnasta ja sosiaalisista aktiviteeteista. Ystävien kanssa keskusteleminen stressaavista asioista voi auttaa torjumaan kuormitusta valtavasti.
Ravinto on myös tärkeää ja sen pitäisi olla ravitsevaa ja monipuolista. Olet mitä syöt ja mitä syöt, vaikuttaa toimintaasi. Ravinnon ei tarvitse olla rakettitiedettä, vaan kasvis- ja kuitupitoinen ruokavalio auttaa jo pitkälle. Lisäksi sokeripitoisia ja muita hyödyttömiä ruokia kannattaa välttää.