Olet taatusti joskus pelannut muistipelejä, ainakin lapsuudessasi. Muistanet vielä kortit, joissa oli erilaisia piirrettyjä eläimiä, hedelmiä ja tavaroita ja jotka käännettiin kuvapuoli alaspäin, sekoitettiin huolella ja sitten asetettiin pöydälle eteesi. Tehtävänäsi oli kääntää niistä kaksi kerrallaan ja koettaa löytää kaksi samaa. Jollet onnistunut, käänsit korttien kuvapuolen jälleen piiloon ja sitten koetit uudelleen. Jatkoit näin, kunnes aloit muistaa tiettyjen korttikuvien sijainnit ja kerätä pareja. Samaa peliä kykeni pelaamaan useampikin kaverus, ja muistipeli tarjosi iloista ajanvietettä. Hauskojen hetkien lisäksi muistipelit tarjoavat aivoille erinomaista jumppaa ja kehittää kognitiivisia taitoja uskomattoman hyvin. Nykyään muistipelejä löytyy netistä pelattavaksi ja iloksesi ja jopa joillakin casino sivuilla on käytössä kyseinen pelimuoto.
Mistä muistipelit sitten ovat peräisin? Onko niitä pelattu kautta aikojen vai vasta viime vuosikymmeninä? Entä voiko sellaisia luoda ja valmistaa itse kotona?
Muistin haastaminen älyllisten toimintojen kehittämisessä ei suinkaan ole aikamme keksintö. Ensimmäiset kirjalliset tiedot jonkinlaisista muistiharjoituksista ja -tekniikoista ovat peräisin jo antiikin Kreikasta. Se onkin loogista, kun muistat, että juuri Kreikassa panostettiin vahvasti loogiseen ajatteluun ja sen ajan tieteeseen. Mieleen nousevat heti sellaiset filosofit kuin Platon, Sokrates, Aristoteles, Pythagoras. Mielenkiintoisena erikoisuutena mainittakoon, että kyseisinä vuosina käytettiin tänäänkin taas muotiin noussutta muistitekniikkaa – muistimatkaa tai muistikävelyä, jota kreikkalaiset kutsuivat nimellä loci! Siinä liität johonkin tietyn ”kävelyreittisi” varrella oleviin kohteisiin, kuten taloihin, tienviittoihin, puihin, asioita, jotka sinun tulee muistaa. Sitten ajattelet mielessäsi käveleväsi kyseistä reittiä pitkin ja näet asiat mielessäsi kunkin kohteen kohdalle saapuessasi.
Myöhemmin muistiharjoituksista kehittyi varsinaisia pelejä, jotka käytiin paperille tehtyjen korttien, värien ja sävelten muodossa. Niissä tuli muistaa ja toistaa tai löytää tietyt värit tai melodiat sarjoissa tai löytää korttiparit. Tänään muistipelejä voi luonnollisesti pelata omalla älypuhelimella, tietokoneen ruudulla tai tabletilla, niin kotona, koulun välitunnilla, kahvitauolla kuin kesämökin pihakeinussa.
Koska muistipelit eivät vaadi erikoisia tai kalliita materiaaleja, niiden luominen kotosalla onnistuu helpolla. Tässä onkin loistava tapa viettää aikaa koko perheen voimin ja antaa aivoille luomisvirettä ja kehittää samalla jopa kädentaitoja. Ohessa muutama esimerkki, joilla pääset alkuun.
1. Muistipeli perheenjäsenten kuvilla
Leikkaa kartongista tai pahvista haluamasi kokoisia kortteja. Liimaa niihin sitten perheenjäsenten kuvia, yksi kuva per kortti ja kaksi samaa kuvaa parien muodostamiseksi. Sekoita sitten kortit kuvapuolen ollessa alaspäin ja levitä pöydälle. Jokaisen pelaajan tulee omalla vuorollaan kääntää kaksi korttia kerralla ja pyrkiä löytämään kaksi samanlaista kuvaa. Jos hän onnistuu siinä, hän saa jatkaa, muussa tapauksessa kääntämisvuoron saa seuraava pelaaja.
2. Sanoja ja kuvia yhdistävä muistipeli lapsille
Leikkaa paksusta materiaalista, kuten pahvista, haluamasi määrä – kunhan se on parillinen – kortteja. Liimaa sitten puoliin korteista kuvia esineistä, eläimistä tai kasveista. Kirjoita sitten kutakin kuvallista korttia varten yhteen tyhjään korttiin sitä esittävän esineen, eläimen tai kasvin nimi. Esimerkiksi kissankuvalla varustetulle kortille tulee luoda sanan ”KISSA” omaava pari. Näin lapsi saa harjoitusta samaan aikaan niin muistin kuin kielellisten taitojen osalla!
3. Tietokilpailu aikuisille
Sitten loppuun herkullinen muistipelivariaation aikuisille! Leikkaa parillinen määrä haluamasi kokoisia kartonki- tai pahvikortteja. Kirjoita sitten puoliin korteista tietovisailuun sopiva kysymys ja sen pariksi tyhjään korttiin vastaus. Laita kortit pöydälle kuvapuoli alaspäin, sekoita huolella, koeta kerätä pareja ja ryhdy illanistujaisten visailuun vaikka viinilasillisen kera.
Kuten huomaat, muistipelit ovat olleet ihmiskunnan rakastamaa ajanvietettä jo kauan, alkuaan kuitenkin tapa muistaa tarinoita ja siirtää tietoa muille. Oma muistipeliprojektisi lähtee käyntiin helposti ja tarjoaa hauskaa puuhaa niin lapsille kuin aikuisille!