Pelaaminen on hauskaa ajanvietettä, mutta sillä on myös monia hyötyjä sen muiden mukavuuksien lisäksi. Aivojen kunnossa pitäminen on tärkeää ja sen merkillisyys vain kasvaa, kun ikää tulee lisää. Se on hyvä pitää mielessä ja antaa omille aivoille tarpeeksi puuhaa ja pulmia purtavaksi ja pelien pelaaminen onkin yksi toimiva tapa.
Kaikki tietävät ja ymmärtävät, että omasta fyysisestä kunnosta on pidettävä huolta, kun taas aivojen huolesta pito ei ole niin suoranaisen selkeää meille. Kun ikää tulee lisää, saattaa aivojen terveyttä alkaa miettiä hieman enemmän, joten on tärkeää olla unohtamatta aivoja. Erilaiset aivojumpat auttavat aivoja toimimaan paremmin ja tehokkaammin ja tutkijoiden mukaan koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä aloittaa aivojen jumppaaminen. Kun aivoista pitää huolta, tekee itselleen palveluksen tulevaisuutta ja vanhuutta ajatellen. Vaikka aivot ovatkin elin, ne toimivat samalla tapaa lihasten kanssa ja surkastuvat, jos niitä ei käytetä.
Varmasti jokainen voi tunnustaa unohtavansa ihmisten nimiä, minne viimeksi jätti jonkin tavaran tai mitä kaupasta pitikään ostaa. Näissä tilanteissa tulee usein vitsailtua asiasta, mutta takana on myös aivojen muuttuva toiminta. Aivojen kognitiivinen toiminta nimittäin heikkenee iän myötä. Nämä muutokset aivojen kognitiivisissa toiminnoissa alkavat oikeasti tapahtua jo 20 vuoden iässä - muutos on hidasta, mutta sitä kuitenkin tapahtuu. Muutoksen nopeus on myös yksilöllistä ja voi vaihdella ihmisten kesken paljonkin.
Monet ammattilaiset suosittelevat pelaamaan erilaisia pelejä aivotoiminnan parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Pelaamalla pelejä aivot pysyvät valppaina ja niin sanotusti tuoreina. Pelit, jotka sisältävät esimerkiksi paljon strategiaa, saavat todellakin aivosi jumppaamaan. Strategiapelejä pelaava ihminen pystyy tutkimusten mukaan prosessoimaan informaatiota nopeammin ja tekemään päätöksiä helpommin. Muistipeleissä joudut taas pinnistelemään ja todella käyttämään muistiasi. Sudokut, ristisanatehtävät ja muut klassiset strategiapelit, kuten pokeri, ovat oivia tapoja jumpata aivojasi.
Kaiken lisäksi on hyvä muistaa haastaa aivoja uusin tavoin, lisätä pelaamiseen erilaisia haasteita ja opetella uudenlaisia pelejä. Tämä siksi, että aivot tykkäävät haasteista ja kehittyvät yhä enemmän, kun saavat lisää pulmia purtavaksi.
Riippuen siitä millaisia pelejä pelaat, myös niiden antamat hyödyt vaihtelevat. Konsoleilla pelattavat videopelit hyödyttävät kädentaitojasi ja parantavat käsiesi liikkuvuutta. Pystyt suorittamaan erilaisia toimenpiteitä nopeammin ja näppärämmin kuin ei pelaavat ihmiset. Lisäksi on olemassa eräänlaisia videopelejä, jotka toimivat osana fysioterapiaa, jonka tarkoituksena on palauttaa käsien ja ranteiden hallinta.
Videopelien pelaaminen voi myös lisätä harmaan aineen määrää aivoissasi. Harmaalla aineella on tekemistä muun muassa lihasten hallinna, muistin ja havaintokyvyn kanssa. Lajit, jotka vaativat koordinaatiokykyä, kuten tanssi ja pesäpallo, auttavat myös harmaan aineen määrän lisääntymisessä aivoissa.
Pelaaminen lisää myös ihmisen sosiaalisia taitoja. Oli kyse sitten fyysisistä pelitilanteista taikka videopeleistä, auttavat ne luomaan sosiaalisia kontakteja ja ylläpitämään niitä. Monet ovat pystyneet rakentamaan ystävyyssuhteita videopelien kautta ja tapaamaan ihmisiä ympäri maailmaa.
Pelien pelaaminen tekee sinusta myös ongelmien ratkojan. Erilaiset haasteet, erilaisten tehtävien miltei yhtäaikainen suorittaminen ja eri tehtävät pakottavat sinut käyttämään aivojasi ja ratkaisemaan erilaisia tehtäviä. Joudut kehittämään strategista ajatteluasi ja tekemään nopeitakin ratkaisuja. Ongelmanratkaisutaidot tulevat käytännön tarpeeseen myös normaalissa arjessa, joten on suuri plussa pystyä ratkaisemaan ongelmia sujuvasti. Etenkin videopelit pystyvät myös kehittämään tarkkanäköisyyttä, sillä silmäsi tottuu hakemaan pieniäkin yksityiskohtia ruudulta ja nopeasti. Liiallinen ruudun tuijottaminen ei kuitenkaan eikä tietenkään ole hyväksi.
Lisäksi pelaamisella voi olla positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Monelle pelaaminen on tapa rentoutua ja lievittää stressiä. Lisäksi pelaaminen saa ajatukset muualle ja kohentaa näin ollen mielialaa. Erilaiset pelit tekevät ihmisestä myös sitkeämmän, sillä ne opettavat yrittämään aina uudestaan ja uudestaan, kunnes onnistuu. Mitä oppimiseen tulee, videopelien avulla voi myös oppia uuden kielen. On tutkitusti todettu, että sellaiset nuoret, jotka pelaavat videopelejä, omaavat erinomaiset englannin kielen taidot. Heidän sanavarastonsa on laaja ja he pystyvät ymmärtämään kieltä hyvin. Oppiminen tapahtuu vaivihkaa, kun seuraa peliä ja sen tarinaa.
Erilaisista peleistä, niin fyysisistä kuin digitaalisistakin peleistä voi oppia todella paljon. Parasta on, että oppiminen tapahtuu ikään kuin vahingossa ja kaiken lisäksi se on vielä hauskaa. Oppimisen lisäksi pelaamisesta voi saada paljon erilaisia hyötyjä, joten on pieni vaiva pelata silloin tällöin ja antaa omille aivoille pientä jumppaa. Aivojen tutkiminen ja niiden yhteys pelaamiseen on vielä suhteellisen tuore tutkimuskohde, joten voi olla, että pelaamisella on paljon lisää hyötyjä aivoille, joista emme vielä edes tiedä tai osaa kuvitellakaan.