Pelaaminen on monelle mieluisa harrastus. Sen vaikutuksia on tutkittu jonkin verran ja tuloksissa on nähty yllättäviä hyötyjä. Pelaamista parjataan yleisessä keskustelussa paljon, mutta tarkastelemme sen etuja tässä artikkelissa tarkemmin.
Pelaamisesta on havaittu erilaisia hyötyjä ihmisen hyvinvoinnille. Pelaamista harrastetaan paljon Suomessa ja se on suosittu ajanviete sekä miesten että naisten keskuudessa. Pelaamisen pariin on päässyt myös iäkkäämpiä harrastajia ja nuoremmille se voi olla yhtä merkittävä harrastus kuin urheilu tai musiikki.
Pelaaminen on sosiaalisempaa kuin mitä jotkut saattavat kuvitella. Monet digitaaliset pelit ovat sosiaalisia, kun pelaajat kommunikoivat ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Keskustelunaiheena voi olla itse pelattava peli tai jokin aivan muu.
Pelaaminen mielletään usein yksinäisenä puuhana, mutta monet pelien alakategoriat ovat lisänneet sosiaalisia ulottuvuuksia. Esimerkiksi Html5-tekniikan kehittyminen on tuonut markkinoille nettipelejä, joiden pelaaminen tapahtuu suoraan internetselaimessa, ilman että tarvitsee peliä asentaa esikseen laitteelle. Tämä on suosittu pelimuoto ja sitä tarjoaa nykyisin monet parhaimmat nettipelit sivustot.
Peleissä kommunikoidaan yleensä englanniksi, mikä kehittää puolestaan mukavasti kielitaitoa. Englannin kieltä tarvitsee alati kansainvälistyvässä maailmassa paljon ja sen merkitys kasvaa erityisesti työelämässä.
Pelaaminen ja peliala kehittyvät jatkuvasti. Tulevaisuus enteilee esimerkiksi lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden mahdollisuutta. Pelit ovat entistä kolmiulotteisempia ja nopeatempoisia, mikä vaatii paljon tarkkaa huomiokykyä. Se edellyttää myös hyvää hahmotuskykyä.
Tutkimukset näyttävät, että pelaaminen voi parantaa luovuutta ja ongelmanratkaisukykyjä. Syy- ja seuraussuhde ei ole täysin selvillä. Arvioinnit kertovat, että pelaamista harrastaa mieluummin sellaiset, jotka nauttivat pulmien ratkomisesta.
Pelaamisella voi olla vaikutus myös tunnetaitojen kehittymiselle. Erityisesti motivaatioon liittyvät taidot saattavat parantua. Pelit on yleensä kehitetty onnistumisen ja epäonnistumisen välille.
Pelaamisella on harmillisen passiivinen maine, jossa ollaan paikoillaan ilman fyysistä aktiivisuutta. Markkinoilla on nykyisin runsaasti pelejä, joissa käytetään omaa kehoaan. Tällaiset pelit yhdistävät parhaimmillaan monia hyviä asioita samaan pakettiin.
Hyöty ja huvi saadaan mukavasti irti ja hauskaa voi pitää myös perheen tai ystävien kanssa. Positiiviset kokemukset pelaamisen parissa saattaa sytyttää liikunnan palon, jolloin voidaan hankkia uusia harrastuksia.
Digipelien vastapainoksi kannattaa kokeilla erilaisia lautapelejä. Perinteisillä lautapeleillä voi olla huomattavia hyötyjä ja ne ovat mainio tapa viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa. Niistä voi hyötyä jokainen perheen jäsen, vauvasta vaariin.
Lautapelejä on monenlaisia ja niistä voi helposti löytää itselleen oman suosikkinsa. Esimerkiksi palapelejä on tarjolla monelle tasolle ja ne ovat parhaimmillaan loistavaa aivojumppa. Niissä käytetään sekä käsiä että aivoja, jotka pyrkivät hahmottamaan suurempaa kuvaa. Mieli virkistyy, kun kokonaiskuva alkaa vähitellen hahmottua.
Lautapelien vaikutusta ei kannata aliarvioida. Palapelit voivat kehittää etenkin hahmottamiseen liittyviä kykyjä. Ne voivat rentouttaa ja niitä pystyy ostamaan melko edullisesti sekä verkossa että perinteisissä kivijalkaputiikeissa.
Oli kyseessä nettipeli tai perinteinen lautapeli, on avaintekijänä aina kohtuus. Muista pelata kohtuuden rajoissa ja pitää maltti mielessä. Tämän merkitys korostuu, jos pelaamisessa käytetään rahaa.
Pelaaja ei saisi koskaan pelata enempää kuin mitä hänellä on varaa hävitä. Jos pelaaminen aiheuttaa ongelmia, pitää asiaan puuttua välittömästi ja lopettaa pelaaminen.