Elämme nykyään maailmassa, jossa aivot joutuvat lähes tauotta vastaanottamaan valtavan määrän informaatiota. Kännykkä ilmoittaa uusista someviesteistä yhtenään. Sähköpostejakin kilahtelee tasaiseen tahtiin. Tekee mieli tarkistaa uutiset, ehkä maailmalla on tapahtunut jotakin tärkeää. Aivojen on haasteellista pysyä perässä jatkuvan informaation käsittelyn kanssa. Aivojen kyky käsitellä tietoa on paljon rajallisempi kuin mitä moni uskoo. Informaation tulva ja jatkuva aivojen stimulaatio saattaa johtaa muun muassa muistin heikentymiseen, keskittymiskyvyn vähenemiseen ja jatkuvasti stressaantuneeseen olotilaan.
Aivot hyötyvät jumpasta samalla tavoin kuin lihakset, joten aivojen vireyttä kannattaa treenata ja ylläpitää erilaisilla peleillä ja tehtävillä. Pelaamisen positiiviset vaikutukset on todettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Jos pelaamisesta haluaa saada maksimaalisen hyödyn, kannattaa suosia pelejä, jotka laittavat sekä muistin että älynystyrät töihin. Pelaamisen on todettu muun muassa parantavan muistia sekä lisäävän keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi itselle mielekkäiden pelien pelaaminen auttaa rentoutumaan ja lievittää stressiä. Toki kannattaa pitää mielessä, että pelaamisen hyödyt koskevat kohtuullista pelaamista, sillä liiallisella pelaamisella on todennäköisesti enemmän haittapuolia kuin positiivisia vaikutuksia.
Älypelit ovat kiehtoneet ihmisiä jo vuosisatoja. Nykypäivän älypelit ovat laaja joukko erilaisia pelejä, joita voi lautapelien ohella pelata myös netissä, joiden joukossa on esimerkiksi parhaat suomalaiset älypelit nettisivusto. Koska netissä voi pelata milloin ja missä tahansa, on älypelit tullut aiempaa laajemman joukon ulottuville.
Älypelien valikoimissa on sekä matematiikka- että muistipelejä. Älypeleistä etenkin aivopelien klassikot kuten yhteen- ja vähennyslasku, vaativat pelaajalta keskittymistä ja aivojen aktivointia. Sekä muistipelit vaativat taitoa, ja peleissä voi kehittyä paremmaksi pelaamalla. Muistipeleissä korttien muistaminen ja laskeminen on tekniikka, jonka käyttämisellä voi parhaassa tapauksessa parantaa omia mahdollisuuksia menestyä pelissä. Nimestään huolimatta korttien laskeminen ei vaadi matikkapäätä, vaan hyvää muistia. Samoin muistipelien pelaaminen voi auttaa muistin ja keskittymiskyvyn harjaannuttamisessa. Koska älypeleissä taktikoinnilla ja strategisella otteella on suuri rooli, vaatii pelaaminen erinomaista keskittymistä. Pelin eri komponenttien hallinta puolestaan voi auttaa harjaannuttamaan muistia.
On itsestään selvää, että muistipelien pelaaminen voi parantaa muistia, sillä niitä pelatessa muisti joutuu koetukselle. Nykyään muistipelit eivät ole ainoastaan perinteisiä, monille lapsuudesta tuttuja korttien kääntelypelejä, vaan ne ovat monimuotoinen joukko erilaisia digitaalisia pelejä. Muistipeleissä yhdistyy huvi ja hyöty. Pelejä on hauska pelata ja samalla aivot saavat treeniä. Muistipelit harjoittavat muistin eri osa-alueiden lisäksi myös logiikkaa ja reagointikykyä sekä pitävät aivojen vireyttä yllä.
Aivotutkijoita kiinnostaa muistipelien pelaamisen vaikutuksia muistisairauksien ennaltaehkäisyyn. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nopeutta vaativien tunnistuspelien pelaaminen voi pienentää dementiariskiä. Muistipelejä voi käyttää myös ennakoivasti: voit esimerkiksi kokeilla, miten pärjäät muistipelissä tai nopeassa reagoinnissa. Jos tulokset eivät miellytä, voit kokeilla pelata muistipelejä säännöllisesti ja testata muistisi uudelleen jonkin ajan kuluttua!
Videopelien hyödyistä ja haitoista on kiistelty niin kauan, kun pelejä on ollut olemassa. Koska digitaalisten pelien pelaamisen suosio nousee vuosi vuodelta, on samalla kiinnostus pelaamisen mahdollisista hyödyistä on lisääntynyt. Tutkimusten valossa videopelien pelaamisella onkin todettu olevan monia hyötyjä. Etenkin strategia- ja taktikointipelit kehittävät eri taitoja. Pelissä tilanteet voivat muuttua todella nopeasti, mikä vaatii pelaajalta ripeää reagointia ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä. Modernit videopelit vaativat pelaajalta neuvokkuutta ja kykyä ratkaista ongelmia. Videopelien on todettu kehittävän tarkkaavaisuutta, ongelmanratkaisukykyä, avaruudellista hahmottamista sekä käden ja silmän yhteistyötä.
Keskittymiskyky on mielenkiintoinen käsite, sillä keskittymiskyky muodostuu kolmesta eri asiasta: muistista, keskittymisestä ja reaktioajasta. Koska keskittymiskyvyn taustalla on eri tekijöitä, voi sitä harjoittaa keskittymällä sen eri komponentteihin. Videopelit vaativat herpaantumatonta keskittymistä ja nopeita reaktioita, mikä voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä. Joissakin videopeleissä myös hyvällä muistilla on merkitystä. Pelaamisen kautta saavutettua harjaantunutta keskittymiskykyä voi siten hyödyntää myös työelämässä ja vapaa-ajalla.
Jokainen unohtelee joskus nimiä, tapaamisia ja tavaroita. Muisti voi reistailla tilapäisesti, ja jos se on ohimenevää, siitä ei tarvitse huolestua. Jatkuva asioiden unohtelu ja hajamielisyys saattaa viitata työmuistin kuormittumiseen. Työmuistin kuormittuminen ei ole mikään ihme nykypäivän hektisessä elämänmenossa. Asioiden unohtaminen on normaalia, sillä työmuistin kapasiteetti on rajallinen. Työmuisti on kuin säiliö, jonne mahtuu rajallinen määrä muistettavia asioita. Kun jo täyteen säiliöön lisätään uusi asia, ei ole ihme, että jokin säiliössä oleva asia tippuu pois. Kun työmuisti on jatkuvasti täynnä, uuden oppiminen ja keskittymiskyky kärsivät.
Ihmisen aivot eivät pysy samanlaisina läpi elämän, vaan aivot muovautuvat jatkuvasti. Aivot saavat ärsykkeitä eri asioista. Aivot aktivoituvat, kun ihminen tekee asioita, joista aidosti pitää. Itseä kiinnostava harrastus, kuten pelaaminen, on erinomaista balsamia muistille. Muistin ohella myös keskittyminen on taito, jota voi kehittää pelaamalla. Jos muisti takkuaa eikä tärkeisiin asioihin keskittymisestä tahdo tulla mitään, kenties pelaamisesta löytyy apu. Etenkin pelit, jotka vaativat monimutkaista ajattelua, ovat erinomaisia työkaluja muistin ja keskittymiskyvyn harjaannuttamiseen.
Omaa digitaalista kuormitusta, ja siten työmuistin suoriutumista, voi hallita karsimalla turhaa skrollailua ja informaatioähkyä. Sen sijaan, että roikut tuntikausia sosiaalisessa mediassa tai multitaskaat eri informaatiokanavien välillä, valitse ajanvietteeksi jokin muistia ja keskittymiskykyä kehittävä peli.